Predstavljena Monografija Nedelišća

U uskom krugu vijećnika Općinskog vijeća, predstavnika gospodarskog, društvenog i vjerskog života te tima autora knjige, 20. prosinca 2019. je u nedelišćanskom Atonu predstavljena je Monografija Nedelišća. Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania je u ime izdavača istaknuo da će monografija biti dostavljena u sva domaćinstva na području općine.

- Želimo našim sugrađanima čestitati Božić i poželjeti uspješnu 2020. godinu, a s obzirom na ovo lijepo izdanje monografije priklonili smo se ideji da je dostavimo u sva domaćinstva. Mišljenja smo da svako kućanstvo u općini treba imati primjerak knjige koja govori o našem području. Riječ je, zapravo, o raskošnoj fotomonografiji u koju su uvršteni brojni izvanredni motivi, zajedno s podacima iz svih segmenata života. Posebno su zanimljiviji povijesni detalji koji dosad nigdje nisu bili objavljivani, ali i sve ostalo što govori o društvenom i gospodarskom životu ovdje. Monografija je tiskana u 3.500 primjeraka i biti će ujedno lijepi poslovni poklon koji ubuduće namjeravamo uručivati našim poslovnim suradnicima i prijateljima - istaknuo je među ostalim općinski načelnik Darko Dania tijekom promocije knjige.

Monografiju je pripremio tim autora predvođen urednikom Ljubomirom Borovićem, dok je autor fotografije Vjeran Žganec Rogulja. Tekstove su za monografiju priredili Aleksandra Ličanin, Zoran Turk, Dora Vadlja i Izak Vrtarić. Borović i Žganec Rogulja istaknuli su detalje vezane uz pripremu materijala za monografiju, ističući pritom kako je dio knjige posvećen povijesti osobito vrijedan jer su se pozabavili gotovo znanstvenim istraživanjem podataka.

- Ljudima će sigurno biti zanimljivo pročitati podatke koje do sad nigdje nisu uspjeli pročitati, a vezani su uz Nedelišće i cijelo njegovo okruženje. Ovdje je nekoć bio centar Međimurja, ovo je bio grad, prije nego Čakovec. U Nedelišću je bilo pravo gospodarsko, obrtničko i kulturno središte – rekao je Ljubomir Borović dodajući da se na ovom području još od srednjeg vijeka živi i djeluje kreativno, napredno i dobro. Također je dodao kako je doprinos autora Zorana Turka, povjesničara po struci, u tome posebno važan.

Autor fotografije Vjeran Žganec Rogulja osvrnuo se na činjenicu da je priprema započela 2014. godine kada je počeo sustavno prikupljati foto-građu za monografiju. Zahvalio je svim suradnicima i Općini Nedelišće na suradnji i razumijevanje potrebe da druga najveća općina u Hrvatskoj ima svoju monografiju.

Pin It
© 2020 Općina Nedelišće