Općinski načelnik Darko Dania predao opremu Vatrogasnoj zajednici

Predsjednici i zapovjednici svih deset dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Općine Nedelišće, okupili su se pod okriljem Vatrogasne zajednice Općine Nedelišće u srijedu (21. studenog) u Pretetincu na primopredaji opreme namijenjene Civilnoj zaštiti. Na primopredaju je došao općinski načelnik Darko Dania koji je istaknuo da se za VZON iz općinskog proračuna godišnje izdvaja pola milijuna kuna. Dodatnih 250 tisuća kuna osigurava se za Javnu vatrogasnu postrojbu Čakovec, čemu vrijedi pridružiti dodatnih 250 tisuća kuna iz decentraliziranih sredstava pa se zapravo za JVP godišnje osigura pola milijuna kuna samo s adrese Općine Nedelišće.

- Vrijednost ove opreme je 30 tisuća kuna što se tiče izdvajanja iz općinske blagajne, no sveukupna vrijednost je 52 tisuće kuna i sufinancirali su je DVD-i iz vlastitih sredstava. Naime, Općina je sredstva namijenjena civilnoj zaštiti usmjerila na nabavu ove opreme jer upravo je vatrogascima najpotrebnija, a oni su jedina organizirana operativna snaga na našem području ako govorimo o ugrozama. U opremi su motorne pile, agregati za struju, čizme, zaštitne rukavice, cijevi, naprtnjače i drugo.  U posljednje dvije godine, srećom, nismo imali ozbiljnijih ugroza, no u godinama prije toga bilo je otvorenih požara i požara, dosta poplava. Da nije vatrogasaca i njihove brze, uvježbane reakcije štete bi bile značajno veće - istaknuo je prilikom primopredaje opreme načelnik Općine Nedelišće Darko Dania kojem su se pridružili njegovi zamjenici Željko Kacun i Nikola Novak te predsjednik Općinskog vijeća Ljudevit Bošćak.

Dodao je da se pored spomenutih sredstava izdvajaju i sredstva za održavanje vatrogasnih objekata, no ona se dodjeljuju na temelju natječaja. Predsjednik VZON Zlatko Marciuš u istoj je prilici rekao:

- Donesena je odluka da se i ove godine sredstva iz općinske blagajne usmjere na Civilnu zaštitu i to za nabavu vatrogasne opreme. Prepoznat je rad i dobra organiziranost naših DVD-a. U slučaju ugroza i nesreća na području općine, ali i izvan nje, mi smo spremni i snaga smo koja priskače u pomoć svim svojim sumještanima. Zahvaljujem načelniku i suradnicima na opremi jer opreme nikad dosta. Nabavljamo je svake godine, jasno je da se ona troši, treba je kontinuirano i modernizirati, zanavljati pa je svaka ovakva akcija doprinos našoj organiziranosti i djelovanju.

Načelnik Dania je pojasnio da Općina ima zakonsku obvezu pribavljati opremu za potrebe CZ-a svake godine, čemu je dodao:

- Već dugi niz godina, vatrogasci su jedina operativna snaga na koju računamo kad se nešto dogodi. Vjerujem da je oprema u dobrim rukama i volio bih da je više koristite za vježbe i održavanje spremnosti nego za intervencije - zaključio je Darko Dania.

Pin It
© 2020 Općina Nedelišće