Održan Mesap Jesen 2018. s rekordnim brojem izlagača

Sajamska priredba Mesap Jesen 2018. održana je 17. i 18. studenog po dvanaesti put. U dvorani nedelišćanskog Mesapa okupio se rekordan broj izlagača ovog specijaliziranog sajma, njih 130 iz područja poljoprivrede, pčelarstva, ekologije i obnovljivih izvora energije.

Otvorenju Sajma odazvao se veliki broj predstavnika gospodarskog i društvenog života, kojima su se obratili župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun i direktor Mesapa Vitomir Kirić. Među uzvanicima bili su zastupnica u Hrvatskom saboru Bernarda Topolko, zamjenik župana Josip Grivec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Općinskog vijeća Općine Nedelišće Ljudevit Boščak, ravnateljica JU Redea Ana Kralj, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec i brojni drugi.

- Nedostajalo je prostora za sve izlagače pa smo se malo stisnuli. Drago mi je da je tako i nadam se da ćemo svi biti zadovoljni na koncu, tim više što je prosječni broj izlagača ovog sajma bio oko 90, a sada vas je preko 130. Prvi Mesap Jesen održan je na iste ove datume, 17. i 18. studenog 2007. Nadam se da osim što je najbrojniji, da će biti i najuspješniji Mesap Jesen - rekao je među ostalim direktor V. Kirić, zahvaljujući istom prilikom Lovačkom savezu Međimurske županije na lijepoj suradnji prilikom pripreme sajma i njegove završnice.

Zamjenik načelnika Željko Kacun je među ostalim rekao da Mesap itekako ima smisla, pogotovo kad ugošćuje tematski sajam poput ovog.

- Bogatstvo i šarolikost naše poljoprivredne proizvodnje sve više dolazi do izražaja, ali i tehnološka i marketinška rješenja također. Oni su dokaz da i ovaj sajam ima smisla i da ga treba podržati na svim nivoima regionalne i lokalne samouprave. Svim izlagačima želim uspješno sudjelovanje - zaključio je Ž. Kacun.

Župan Matija Posavec je na Mesap stigao iz Vodnjana u Istarskoj županiji koji je povezao sa svim bitnim odrednicama koje čine Međimurje.

- Istarska županija zabilježila je rekordnu turističku sezonu, a s obzirom na to da je naša suradnja i povezanost sve tješnja, imam razloga vjerovati da je možemo proširiti na poljoprivrednu, tj. prehrambenu. Milijun turista negdje je za nas milijun komada prodane mrkve, rajčice, stotine litara meda. Prenosim vam pozdrave vašeg načelnika Općine Darka Danije koji je ostao u Vodnjanu i podvlačim sa tri važne poruke ovoga sajma: prije svega Centar dr. Rudolf Steiner iz Donjeg Kraljevca je na dobrom putu da postane Nacionalni centar za biodinamičku proizvodnju, a iz njega možemo promovirati prehranu i proizvode iz naše županije. Druga je poruka poruka zajedništva. Važno je da svi budemo u zajedništvu i promoviramo sebe kao sredinu u kojoj je izvrsnost osnova svakog rada. Treća je poruka ta da se u Međimurju proizvodi najbolji med, jer sve ocjene stručnjaka upravo to potvrđuju - istaknuo je župan M. Posavec.

Istom prilikom, pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i šport Međimurske županije Branko Sušec istaknuo je da će projektom Medni dan biti osigurana po teglica od pola kilograma meda za učenike prvih razreda u međimurskim osnovnim školama.

U okviru sajma, Valentina Hažić, dipl.ing.agr. održala je predavanje s temom „Kako kratki opskrbni lanci mogu stimulirati rast prihoda na poljoprivrednim gospodarstvima“, a Zrinka Franić, dr.med. „Apiterapija kod bolesti dišnog sustava“. Također, održano je predavanje „Pčelarenje AŽ košnicom do prve paše, formiranje rezervnih zajednica i dodavanje matica“ Boštjana Noča i „Tehnologija pčelarenja“ Igora Petrovića.

 

Proglašeni pčelari s najboljim medom

Na natjecanje pčelara medara pristigao je 61 uzorak meda, od čega najviše bagremovog meda - 42, zatim 11 uzoraka cvjetnog, 4 kestenovog meda, 2 meduna te po jedan med od nedirka, lipe, medljikovac i od amorfe. Priznanja je uručio župan Matija Posavec.

Brončana priznanja primili su Marijan Borko, Branko Horvat, Stanko Varga, Ivan Šopar, Dejan Turk Zdravko Branović, Zvonimir Novak (svi za bagremov med), Ivan Bobičanec, Mirko Pruginić (kestenov med) i Velimir Glumac (za cvjetni med).

Srebrna priznanja primili su: Josip Ceilinger, Nenad Jeđut, Branko Lipić, Verica Antonović, Mario Kečkeš, Željko Mrazović, Franjo Petek, Pčelarstvo Heđa, Danijela Herman, Zlatko Kutnjak, Damir Strojko, Vjeran Stričak, Mladen Vinko, Krešimir Črnila, Velimir Glumac, Antun Hruška, Ivan Kovač, Zdenka Horvatić, Danijel Dobranić, Božidar Reif, Zoran Šoltić, Dejan Grabar (svi za bagremov med), Ivan Kovač, Zlatko Vrtarić, Vitomir Mlinarec, Željko Mrazović, Ivan Bujanić, Štefanija Borko, Robert Kralj, Stjepan Posavec (za cvjetni med) i Ivan Kofjač (za medun).

Prva tri mjesta i zlatna priznanja primili su: Josip Dobranić (19,75 bodova za kestenov med), Robert Kralj (19,7 bodova za medun) te Pčelarstvo Trupković (19,65 bodova za lipov med) i Mario Kečkeš (19,65 bodova za med od amorfe) koji dijele treću poziciju. Također zlatna priznanja primili su: Pčelarstvo Trupković, Zlatko Ujlaki, Dražen Bogdan, Pčelarstvo Radiković, Pčelarstvo Trstenjak, Goran Novak, Sanja Đuran, Darinka Horvat, Mirjana Pokrivač, Ivan Vrbanec, Stjepan Pokrivač, Zlatko Vrtarić (svi za bagremov med), Mirjana Pokrivač (kestenov med), Damir Strojko (med od nedirka), Andrija Stričak i Tatjana Šardi (cvjetni med).  

Sponzor ocjenjivanja bili su Melisa i Apismarket. Melisa je za prvonagrađenog osigurala LR košnicu, a Apismarket pak 4 nagrade za najbolje plasirane.

 

Priznanja proizvođačima voćnih vina

Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner pak je proglasila najbolje ocijenjena voćna vina iz sedam županija promovirana Voćarskim sajmom u Donjem Kraljevcu, na kojem su se voćna vina ocjenjivala po treći put. Priznanja je uručio župan Matija Posavec pa su tako brončane diplome preuzeli: OPG Damir Markov (vino od aronije 2017.), Dragan Radić (vino od kupine 2018.), OPG Sirovica (vino od kupine 2017.) te OPG Smetko (vino od trešnje 2017.).

Srebrne diplome primili su: Bimarc d.o.o. (vino od jabuke 2017.), OPG Đuro Blašković (vino od aronije 2017.), OPG Radovan Črnčec (vino od šljiva 2018.), OPG Matičec (vino od kupine 2017.) i Andreja Slavin (vino od kupine 2017.).

Zlatne diplome primili su: OPG Radovan Črnčec za vina od aronije, maline, ribizla i višnje, sva iz 2018. godine te OPG Posedi za vino od kupine 2018.

 

O gulašu i medenom kolaču

Dame koje su činile komisiju za odabir najboljeg Medenog kolača sajma imale su slastan zadatak koji je iziskivao i znalačke vještine pripreme tradicionalnog medenog kolača. Najboljom je ocijenjena tikva torta s medom koju je pripremila Marija Petek iz Udruge žena Izvor Ivanovec, a slijedila ju je Jasminka Kocijan iz Udruge žena Strahoninec s medovom pitom. U konkurenciji su bile i Marija Varošanec iz KUU Društvo žena Gornji Kraljevec, Smiljana Jagec iz Udruge žena Nedelišće, Nada Strah iz Udruge žena Slakovec i Danijela Cirkvenčić iz Udruge žena Brest iz Podbresta.

Drugog dana Mesapa Jesen 2018. pripremao se lovački gulaš, a vještinu u pripremi odmjerili su lovci iz društava: „Fazan“ Dekanovec- Podturen, „Fazan“ Nedelišće, „Fazan“ Hodošan, Trčka Sveti Martin na Muri, „Šljuka“ Gornji Mihaljevec i „Srnjak“ Macinec. Najbolji su gulaš pripremili lovci iz Dekanovca-Podturna  osvojivši 25 bodova, a samo bod manje dobili su lovci iz „Srnjaka“ Macinec.

 

Pin It
© 2020 Općina Nedelišće