Položeni vijenci uz 354. godišnjicu smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog

U Gornjem Kuršancu je 19. studenog obilježena 354. obljetnica pogibije Nikole Zrinskog Čakovečkog čija je sudbina zapečaćena 18. studenog 1664. godine u Kuršanečkom lugu, tijekom lova na vepra. Tom prilikom su uz spomenik Nikoli Zrinskom položeni vijenci i zapaljene svijeće, a prigodnim riječima obratili su se predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Ivan Pranjić.

Vijence su u ime Međimurske županije položili predsjednik Skupštine Mladen Novak, njegov zamjenik Dragutin Glavina i zamjenik župana Josip Grivec, a ispred Općine Nedelišće zamjenik načelnika Željko  Kacun, predsjednik Općinskog vijeća Ljudevit Bošćak i predsjednica VMO Gornji Kuršanec Zdenka Pofuk Petek. Zajednički vijenac položila su izaslanstva Zrinske garde Čakovec, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu i Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja – Zmajski stol Čakovec“ predvođena Đurom Belom, Ivanom Pranjićem i Marijanom Ramušćakom, potom voditelji Zrinyi kadeta iz Murakeresztura Ana Kovago i Laslo Papoci, predsjednik Društva Rakocijevih iz Zalaegersega Istvan Paal te članovi Odreda mađarskih izviđača “Zrinyi Miklos” iz Zagreba koje vodi Peter Szekeres. Svijeće su podno spomenika zapalili zamjenik gradonačelnika Szigetvára  Zoltán Varga i izaslanik Hrvatskog generalskog zbora Vladimir Šeks.

Zamjenik načelnika Općine Nedelišće Željko Kacun u toj je prigodi, među ostalim, istaknuo:

- Po svemu sudeći, lov na vepra u kojem je poginuo Nikola Zrinski Čakovečki nije bio lov na vepra, nego lov na na predvodnika pobune protiv austrijske monarhije koja je sputavala ovaj narod i ovaj prostor. Obiteljski Zrinski očito je bila trn u oku monarhije, bez obzira na činjenicu da su u Europi slovili kao napredna i častna plemićka obitelji.

Predsjednik Skupštine MŽ Mladen Novak osvrnuo se u svom govoru na povezanost dalje i recentne povijesti, propitujući kakva bi povijest ovog dijela Europe bila da Nikola Zrinski Čakovečki u svoje vrijeme nije izgubio život. Posebno emotivan govor održao je profesor Ivan Pranjić, kazivajući potom stihove Ane Katarine Zrinski koje je napisala nakon Nikoline pogibije.

- Ban, vojskovođa, pjesnike, Nikola VII. Zrinski Čakovečki bio je jedan od najsjajnijih ljudi naše povijesti, najveći predstavnik svoje obitelji, strateg, književnik koji nije zadužio  samo hrvatsku već i mađarsku književnost - rekao je Ivan Pranjić.

Obilježavanje u Gornjem Kuršancu zaključeno je počasnim pozdravom Zrinske garde Čakovec i zajedničkom molitvom koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu pater Željko Železnjak te prigodnim domovinskim skladbama u izvedbi Vokalne skupine „Zrinski“. Drugi dio programa održan je u Čakovcu gdje su podno Orla, spomenika Nikoli Zrinskom Čakovečkom na Trgu Republike, izaslanstva Grada Čakovca i Zrinske garde položila vijence, a potom je u Crkvi sv. Nikole biskupa održano misno slavlje.

Pin It
© 2020 Općina Nedelišće