Obilježen Dan neovisnosti

Ispred sjedišta Općine Nedelišće, povodom Dana neovisnosti 8. listopada,  u petak 5. listopada položen je vijenac i zapaljene svijeće uz spomenik hrvatskim braniteljima te podno spomen-ploče palim braniteljima s općinskog područja. Uz nazočnost načelnika Općine Darka Danije  i njegovih zamjenika Željka Kacuna i Nikole Novaka, predsjednika Općinskog vijeća Ljudevita Bošćaka, predstavnika udruga branitelja i njihovih obitelji svi su se prisjetili nesumnjivo najvažnijeg događanja iz recentne hrvatske povijesti i stvaranja države.

U svom obraćanju načelnik Dania je istaknuo važnost odluke o osamostaljenju Republike Hrvatske i odcjepljenju od bivše države te jednako važnoj budućnosti koju krojimo za nove naraštaje, dok je zamjenik Kacun iznio povijesne činjenice o događaju od 8. listopada 1991. dotaknuvši se sjednice Sabora koja je iz sigurnosnih razloga održana u podrumskim prostorima INA-e s obzirom da je noć ranije bio raketiran Markov trg i na njemu Banski dvori. Hrvatski sabor je donio Odluku o raskidu državnopravnih sveza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ te pritom utvrdio da Republika Hrvatska ne smatra legitimnim i legalnim niti jedno tijelo tadašnje države.

Novi župnik u Župi Presvetog Trojstva u Nedelišću Tihomir Ciglar također je nazočio polaganju vijenca te predvodio molitvu za sve pooginule i nestale hrvatske branitelje.

Pin It
© 2020 Općina Nedelišće