U Nedelišću održana svečana sjednica s podjelom godišnjih priznanja

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Općine Nedelišće u četvrtak 21. rujna naknadno je proslavljen Dan Općine Nedelišće, koji se obilježava 15. lipnja, a čiju su proslavu uoči ljetnih mjeseci odgodili lokalni izbori. Na svečanosti, održanoj u velikoj dvorani NGC Aton u Nedelišću, uručena su općinska godišnja priznanja i priznanja najsportašima te drugim zaslužnim osobama za postignute rezultate u 2016. godini.

Svečanoj sjednici nazočili su mnogobrojni uzvanici i gosti te predstavnici različitih područja društvene i gospodarske djelatnosti.

Uz vijećnike Općinskog vijeća, predsjednike Vijeća Mjesnih odbora, goste iz međimurskih jedinica lokalne samouprave i javnih poduzeća te stranaka i udruga, sjednici su bili nazočni potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš-Dončić, međimurski župan Matija Posavec sa zamjenicom Sandrom Herman, varaždinski župan Radimir Čačić, predstavnici Grada Čakovca i Grada Varaždina, župan Središča ob Dravi Jurij Borko, župnik župe Macinec vlč. Nikola Markušić i župni vikar župe Nedelišće vlč. Tihomir Ciglar, predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Stevo Tkalčec i mnogi drugi. Općinu Nedelišće predstavljali su predsjednik Općinskog vijeća Ljudevit Bošćak, načelnik Darko Dania i njegovi zamjenici Željko Kacun i Nikola Novak, općinski vijećnici, djelatnici općinske uprave te predstavnici mnogobrojnih općinskih sportskih, društvenih, kulturnih i vatrogasnih udruga.

Prigodnim riječima okupljenima se najprije obratio novi predsjednik Općinskog vijeća Općine Nedelišće Ljudevit Bošćak, koji je, između ostalog, rekao da su novi vijećnici uglavnom mladi ljudi puni konstruktivnih ideja i zamisli o dobrobiti svojih sugrađana. Istaknuo je dobru suradnju s načelnikom, njegovim zamjenicima, kao i zaposlenicima općinske uprave, dodavši da na području općine radi preko tri stotine gospodarskih subjekata te im je svima zahvalio na trudu i radu za dobrobit sviju. Osvrnuo se i na značajnu brigu koja se posvećuje predškolskom i školskom obrazovanju te napomenuo kako je velik broj građana uključen u aktivnosti i rad mnogobrojnih udruga. "Rezultati rada dobrovoljnih vatrogasnih društva, društva žena, sportskih, kulturnih, i ostalih, čine nas ponosnim njihovim rezultatima. Čestitke Seljačkoj slozi povodom 80. godišnjice vrlo uspješnog rada, koji se ogleda u brojnim nagradama osvojenim na državnim smotrama i festivalima i organizaciji smotre Međimurske popevke. Pjevački zbor Josip Vrhovski, svojim nastupima, posebno izvedbama Božićnih koncerata postao je prepoznatljiv i izvan granica naže županije. Čast mi je čestitati ovogodišnjim dobitnicima Plakete Općine Nedelišće na njihovom velikom doprinosu društvenom razvoju naše općine kao i svim dobitnicima priznanja. Hvala im što promoviraju našu općinu širom domovine, kao i inozemstvu. Vrijedan rad Turističke zajednice ogleda se u organizaciji velikih manifestacija, dok se tradicija sajmovanja nastavlja aktivnošću Međimurskog sajma poduzetništva. Također, posebna pažnja posvećuje se starijim građanima kroz rad Odbora za socijalu, rad Matice umirovljenika Međimurske županije Podružnice Nedelišće i Kluba za starije osobe. Mnoge sportske, kulturne i zabavne aktivnosti odvijaju se u prostoru Nacionalnog gimnastičkog centra ATON koji je proteklih godina svojom aktivnošću uvelike pridonio ugledu općine", istaknuo je predsjednik Bošćak, nakon čega je prikazan kraći video zapis s pregledom realizacije najvažnijih projekata i društvenih događanja u protekloj godini.

U nastavku se okupljenima obratio općinski načelnik Darko Dania kazavši kako se kroz zapis željelo prikazati najveće i najvažnije investicije u Općini Nedelišće:

"U osam naselja izvedena je kanalizacijska mreža te su asfaltirane sve nerazvrstane ceste za koje smo na vrijeme pripremili projektnu dokumentaciju. Nova poduzetnička zona opremljena je infrastrukturom, prodane su dvije parcele od deset i uskoro očekujemo početak izgradnje proizvodnih hala, a u bližoj budućnosti otvaranje novih 300 radnih mjesta. Općina Nedelišće spremna je dočekala otvaranje natječaja te je prijavila projekte u EU fondove u iznosu od preko 10 milijuna kuna. Na jednom natječaju bili smo uspješni i dobili cca 650.000 kn za energetsku obnovu Dječjeg vrtića Zvončić Nedelišće, a za ostale čekamo rezultate. Spremni su projekti u vrijednosti preko 30 milijuna kuna za koje čekamo da budu raspisani natječaji. I dalje ćemo biti usmjereni na naše prioritete: izgradnju brze ceste Čakovec - Varaždin i izgradnju nove Osnovne škole Nedelišće. U prioritete ubrajamo i rekonstrukciju ulica i pješačkih staza u Nedelišću i Dunjkovcu s rješavanjem oborinske odvodnje, izgradnju biciklističke staze Nedelišće - granični prijelaz Trnovec, pješačke staze u Pušćinama i nastavak izgradnje dječjih igrališta, uređenje društvenih domova. Poduzetništvo je područje koje držimo posebno u fokusu. Stalo nam je da budemo sredina u kojoj se okupljaju investitori, u kojoj se pronalazi posao i prosperitet. U studenom ćemo održati sastanak s poduzetnicima s našeg područja da čujemo njihove potrebe, probleme i prijedloge. Potom ćemo to predstaviti Županiji i resornim ministarstvima jer smatramo da s naše adrese treba dolaziti inicijativa za poboljšanja i sva moguća podrška onima koji pune proračun i hrane obitelji. Nastavljamo dobrim tempom koji imamo od ranije pa bih iskoristio ovu priliku da zahvalim i svojim ranijim suradnicima. U prošlom mandatu moja zamjenica Ivanka Novak obogatila je aktivnosti Turističke zajednice Općine Nedelišće i općenito turističku promociju naše sredine nadahnula za nove dosege. Predsjednik Općinskog vijeća u prošlom mandatu Mladen Posavec je svojim iskustvom dao doprinos i uspostavio odnos iz kojeg sam jako puno naučio. Zaposlenici Općine daju svoj maksimum na dnevnoj razini, s tim da nam je također vrijedna karika u lancu bio Dragutin Bratko koji je nedavno otišao u mirovinu, sa svim svojim znanjem o financijama i iskustvom u vođenju proračuna koji su svakoj lokalnoj samoupravi posebno vrijedni. Svima od srca zahvaljujem i odmah koristim priliku da čestitam dobitnicima plaketa, nagrada i priznanja", istaknuo je načelnik Dania.

Nazočne je pozdravio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Hajdaš-Dončić koji je istaknuo kako je zamjetno da se Općina Nedelišće razvija uvažavajući prostorni i teritorijalni identitet koji ne čine samo poduzetnici i gospodarstvo, već ga čine društvene djelatnosti, poput mnogobrojnih udruga, kulture, sporta i zaštite okoliša.

Župan Posavec kazao je kako je teško govoriti o Nedelišću kao o općini, jer kada sagledamo samo neke od uspjeha, poput očuvanja međimurske popevke koja će biti uvrštena na popis UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, održavanja Božićnog koncerta u organizaciji Pjevačkog zbora "Josip Vrhovski", MESAP koji se održava već dugi niz godina unatoč ekonomskim nestabilnostima, nogometni turnir na terenima NK "Međimurec" Dunjkovec-Pretetinec koji se razvija u međunarodnu manifestaciju, Nacionalni gimnastički centar Aton u kojem se nalazimo, tada vidimo da je Nedelišće mnogo više od općine, rekao je župan. Osvrnuo se i na strateški projekt sjevera zemlje, a to je izgradnju obilaznice Nedelišća između Čakovca i Varaždina te naglasio kako se nastoji pospješiti realizacija toliko željene brze ceste kojom se dnevno vozi oko 20 tisuća vozila. Najavio je kako će se izgraditi 6,3 kilometra ceste od početka Nedelišća do Kuršanca, a završit će kružnim tokom koji će se zatim nadovezati na Dravski most, dodavši da je to učinkovito rješenje za dugi niz godina koje će uvelike dići kvalitetu života u Nedelišću na novu razinu.

Varaždinski župan naglasio je kako su susjedi s jednom od najvećih i najuspješnijih općina u Hrvatskoj i sasvim sigurno ima mnogo razloga da se nastavi i produbljuje dosadašnja suradnja koja postoji. Nedelišće i Varaždinska županija imaju bogatu zajedničku povijest, a kao susjedi uvijek imamo mnoge teme koje će nas povezivati u budućnosti, kazao je župan Čačić.

Predsjednik Općinskog vijeća Bošćak i načelnik Dania uručili su godišnje plakete Općine Nedelišće građanima čiji je rad i općenito djelovanje u društvu ostavilo prepoznatljiv trag. Plaketa Općine Nedelišće za 2016. godinu uručena je Dragutinu Trupkoviću iz Pretetinca za dugogodišnji uspješan rad i osobit doprinos u razvoju vatrogastva, društvenom djelovanju i razvoju Općine Nedelišće, a za dugogodišnji uspješan rad i osobit doprinos u razvoju i promociji obrtništva u Općini Nedelišće Plaketa Općine Nedelišće za 2016. godinu dodijeljena je Dragutinu Novaku iz Nedelišća.

Ujedno su uručena priznanja najboljima u sportu a uručili su ih zamjenici načelnika Željko Kacun i Nikola Novak. Najboljom sportašicom proglašena je Alena Hrušoci iz Atletskog kluba Nedelišće, a najboljim sportašem Tomislav Posavec iz Odbojkaškog kluba "Međimurje Centrometal" Črečan. Iz toga su kluba ujedno i najbolja ženska ekipa i najbolja muška ekipa.

Za izuzetne zasluge u sportu nagrađen je i doajen Franjo Preložnjak. Priznanja za iznimne sportske rezultate uručena su rukometnom veteranu Željku Posavcu, karatisticama Karate kluba "Međimurje" Adisi Gergić i Luciji Lesjak, te Lovri Kovačiću iz Atletskog kluba "Nedelišće".

Kao perspektivni sportaši, priznanja su primili i članovi mlađih dobnih kategorija atletskog kluba Martin Mlinarič, Ema Dania i Roko Farkaš. Općina Nedelišće dodijelila je priznanja za učenike osnovnih škola koji su postigli uspjeh u nastavnim i izvannastavnim aktivnostima. 

Tako je David Muršić iz OŠ Macinec primio priznanje za uspješno sudjelovanje na Državnoj smotri hrvatskog školskog filma, Vilim Srnec iz OŠ Nedelišće za osvojeno 1. mjesto na Državnom natjecanju iz tehničke kulture, te Marko Varga iz OŠ Nedelišće koji je proglašen učenikom generacije.

Svojim su izvedbama svečanost glazbeno obogatili solistica Antonija Jurinec iz Pjevačkog zbora "Josip Vrhovski" iz Nedelišća, Muška vokalna skupina Kulturno-umjetničke udruge "Seljačka sloga" Nedelišće i učenica Dolores Lovrenčić.

 

 

Pin It
© 2020 Općina Nedelišće