Općina Nedelišće zahvaljuje tvrtki b.t.c. d.o.o. na donaciji novog multifunkcijskog A3 kolor ispisnog uređaja koji će udrugama u općini Nedelišće uvelike pomagati u daljnjem radu i djelovanju.

Načelniku Općine Nedelišće, Darku Daniji Ugovor o donaciji uručio je prodajni predstavnik tvrtke b.t.c., Nikola Grahovec.

U ponedjeljak, 11. studenog 2019. godine, održane su Završene konferencije tri projekta koje Općina Nedelišće provodi u sklopu Poziva „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“. Održavanjem konferencija označen je završetak energetske obnove zgrade općinske uprave u Nedelišću te sportskih domova Slakovec i Macinec, sufinancirane pozivima Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, a za čiju su realizaciju osigurana bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj. Načelnik Darko Dania iznio je osnovne podatke o vrijednosti projekta, kao i načinu financiaranja, dok je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar iskazao zadovoljstvo provedenim projektima. Realizaciju ovoih projekata pohvalila je i međimurska saborska zastupnica Bernarda Topolko.

Ukupna vrijednost projekta obnove zgrade općinske uprave u Nedelišću iznosi 1,17 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj oko 370 tisuća kuna. Ostvarit će se ušteda od 70,93 posto a zgrada iz energetskog razreda D prelazi u energetski razred B.

Provedbom projekta energetske obnove zgrade sportskog doma Slakovec ukupne vrijednosti 790 tisuća kuna ostvarit će se ušteda od 75,55 posto u odnosu na potrošnju energije prije provedbe mjera energetske obnove, a zgrada iz energetskog razreda F prelazi u energetski razred B. Za realizaciju ovog projekta bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 326 tisuća kuna.

Mjere energetske obnove zgrade sportskog doma Macinec ostvarit će uštedu energije od 58,07 posto, ukupna vrijednost radova iznosi više oko 1,27 milijuna kuna od čega su bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj oko 463 tisuća kuna, a zgrada iz energetskog razreda E prelazi u energetski razred C.

U uskom krugu vijećnika Općinskog vijeća, predstavnika gospodarskog, društvenog i vjerskog života te tima autora knjige, 20. prosinca 2019. je u nedelišćanskom Atonu predstavljena je Monografija Nedelišća. Načelnik Općine Nedelišće Darko Dania je u ime izdavača istaknuo da će monografija biti dostavljena u sva domaćinstva na području općine.

- Želimo našim sugrađanima čestitati Božić i poželjeti uspješnu 2020. godinu, a s obzirom na ovo lijepo izdanje monografije priklonili smo se ideji da je dostavimo u sva domaćinstva. Mišljenja smo da svako kućanstvo u općini treba imati primjerak knjige koja govori o našem području. Riječ je, zapravo, o raskošnoj fotomonografiji u koju su uvršteni brojni izvanredni motivi, zajedno s podacima iz svih segmenata života. Posebno su zanimljiviji povijesni detalji koji dosad nigdje nisu bili objavljivani, ali i sve ostalo što govori o društvenom i gospodarskom životu ovdje. Monografija je tiskana u 3.500 primjeraka i biti će ujedno lijepi poslovni poklon koji ubuduće namjeravamo uručivati našim poslovnim suradnicima i prijateljima - istaknuo je među ostalim općinski načelnik Darko Dania tijekom promocije knjige.

Monografiju je pripremio tim autora predvođen urednikom Ljubomirom Borovićem, dok je autor fotografije Vjeran Žganec Rogulja. Tekstove su za monografiju priredili Aleksandra Ličanin, Zoran Turk, Dora Vadlja i Izak Vrtarić. Borović i Žganec Rogulja istaknuli su detalje vezane uz pripremu materijala za monografiju, ističući pritom kako je dio knjige posvećen povijesti osobito vrijedan jer su se pozabavili gotovo znanstvenim istraživanjem podataka.

- Ljudima će sigurno biti zanimljivo pročitati podatke koje do sad nigdje nisu uspjeli pročitati, a vezani su uz Nedelišće i cijelo njegovo okruženje. Ovdje je nekoć bio centar Međimurja, ovo je bio grad, prije nego Čakovec. U Nedelišću je bilo pravo gospodarsko, obrtničko i kulturno središte – rekao je Ljubomir Borović dodajući da se na ovom području još od srednjeg vijeka živi i djeluje kreativno, napredno i dobro. Također je dodao kako je doprinos autora Zorana Turka, povjesničara po struci, u tome posebno važan.

Autor fotografije Vjeran Žganec Rogulja osvrnuo se na činjenicu da je priprema započela 2014. godine kada je počeo sustavno prikupljati foto-građu za monografiju. Zahvalio je svim suradnicima i Općini Nedelišće na suradnji i razumijevanje potrebe da druga najveća općina u Hrvatskoj ima svoju monografiju.

U prigodi svetkovine Svih svetih i Dušnog dana u četvrtak, 31. listopada, izaslanstvo Općine Nedelišće položilo je vijenac i zapalilo svijeće kod središnjeg križa na groblju u Nedelišću.

Prilikom polaganja župnik RKT župe Presvetog Trojstva Nedelišće Tihomir Ciglar, održao je molitvu za sve poginule, umrle i nestale branitelje.

 

Ujedno su zapaljene svijeće na grobovima branitelja koji su živote nesebično dali za neovisnost Hrvatske te su svijeće položene i kod spomen-ploča u Nedelišću i Pušćinama, postavljenima njima u zahvalnost i sjećanje.

 

Polaganju su prisustvovali općinski načelnik Darko Dania, predsjednik Općinskog vijeća Ljudevit Bošćak, vijećnici Općinskog vijeća Općine Nedelišće, predsjednici Vijeća mjesnih odbora, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Ogranak Nedelišće Damir Tomšić i članovi udruge, te članovi obitelji stradalih branitelja.

 

{cwgallery}

© 2020 Općina Nedelišće