Završna konferencija - GoričicaZavršnom konferencijom je u petak 09. listopada 2020. obilježen kraj radova na infrastrukturnom uređenju gospodarske zone Goričica. Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izrazio je zadovoljstvo uspješnim završetkom ovog projekta te istaknuo: 

Iz Međimurske županije, tijekom prošle godine, na Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta došle su četiri aplikacije i sve su uspješno riješene. Radi se o četrdesetak milijuna kuna namijenjenih za poduzetničku infrastrukturu i veseli me što ti projekti u Kotoribi, Prelogu, Čakovcu i ovdje u Nedelišću idu kraju. Ostalo je još dvjestotinjak tisuća kuna na koje Općina Nedelišće ima pravo i siguran sam da će i za taj iznos biti pronađeno korisno i brzo rješenje. Prije nekoliko dana Općina Nedelišće podnijela je Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zahtjev za dodjelu državnog zemljišta za proširenje gospodarske zone, jer ona je već sada rasprodana i popunjena. To je poruka svima koji žele razvijati i graditi gospodarske zone da ih ne smijemo pretvarati u mrtvo slovo na papiru ili ledine na kojima nema investicija. Ovo je jedan dobar pokazatelj gdje i kakao se do investitora dolazi i kako im se izlazi ususret kako bi se, što je prije moguće, parcele infrastrukturno opremile za njihove investicije te izdale građevinske dozvole što je prije moguće. Ja sam siguran da ćemo i ovu aplikaciju za proširenje zone riješiti vrlo brzo i to na temelju darovnog ugovora nakon što bude procijenjeno zemljište. Ono je neaktivno i, da tako kažem, neperspektivno za RH i mislim da neće biti nikakvog problema dodijeliti ga Općini Nedelišće. Koja će tu biti cijena još ćemo vidjeti, ali želja je da načelnik što prije osigura izvore financiranja kako bi i taj drugi dio zone u kraćem roku priveli svrsi.

Goričica je četvrta gospodarska zona Općine Nedelišće koja se prostire na 16,5 hektara zemljišta. Podsjećam da je zemljište 2014. dobiveno od RH i evo danas imamo kompletnu infrastrukturu u vrijednosti 13,3 milijuna kuna. Iz općinskog proračuna osigurali smo 5,3 milijuna kuna. Druga faza izgradnja bila je vrijedna 4,8 milijuna kuna i posebno smo zadovoljni što je čak 4,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Svih deset parcela u zoni je prodano, jedna hala je izgrađena, a dvije su u izgradnji, naveo je Dania rekavši da na tom prostoru očekuje zapošljavanje tristotinjak novih radnika. Govorio je i o daljnjim perspektivama gospodarske zone.

Mi smo blizu Čakovca i Varaždina, a uskoro će se na ovom prostoru ta dva grada povezati brzom cestom te će se izgraditi obilaznica. Ova će zona biti povezana s tim prometnicama što je zasigurno jedan od razloga dolaska investitora k nama u Nedelišće. Osim toga značajno smo smanjili komunalni doprinos za poduzetnike, a i cijena zemljišta puno je manja nego u nekim drugim zonama. Sve su to razlozi zbog kojih već sada imamo pisma namjera za još 60.000 kvadrata za proširenje zone. Sve to smo proslijedili ministru Horvatu i nadamo se skorom sastanku na kojem će se dogovoriti proširenje ove zone za još jednu takvu, istakao je načelnik Dania.


Izvor: eMeđimurje

Ugovori komunalnog gospodarstvaMinistar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat je u petak, 9. listopada 2020. godine u Murskom Središću uručio sedam ugovora za razvoj komunalnog gospodarstva te najavio sufinanciranje takvih projekata i u 2021. godini. Općini Nedelišće odobren je projekt „Rekonstrukcija ulice Karlović Vinka u naselju Nedelišće“, financiran u iznosu od 168.000,00 kuna. 

Komunalni projekti sufinanciraju se temeljem Javnog poziva Ministarstva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Poziv je raspisan s ciljem osiguravanja financijske potpore za projekte jedinica lokalne samouprave koji potiču ili pridonose boljem obavljanju komunalnih djelatnosti i pružanju odnosno isporuci komunalnih usluga, kao i za aktivnosti na projektima koji će pridonijeti podizanju razine javnih usluga i većoj kvaliteti življenja stanovnika na području pojedine jedinice lokalne samouprave.


Izvor: eMeđimurje

Početnom konferencijom projekta Zapošljavanje i socijalno uključivanje nezaposlenih žena održanom u Nedelišću 21. srpnja 2020., formalno je započela njegova provedba, a u njoj glavnu riječ, kao nositelj, ima Općina Nedelišće. Vrijednost projekta ugovorena s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava iznosi 1.850.000,00 kuna i u cijelosti je financirana iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, Programa zapošljavanja žena Zaželi, faza II.

Partneri u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Čakovec, Centar za socijalnu skrb Čakovec i KUU “Seljačka sloga” Nedelišće, a njihova će infrastruktura, upućenost u potrebe tržišta rada i budućih korisnika biti vrlo vrijedan resurs tijekom provedbe projekta čiji je završetak predviđen 17. prosinca 2021. Novinarima i predstavnicima različitih organizacija projekt su na početkom konferenciji predstavili načelnik Općine Nedelišće Darko Dania, ravnateljica čakovečkog CZSS-a Alenka Bilić i predstojnik HZZ-a PU Čakovec Nikola Hren.

- Za nas je ovo prvi ulazak u program Zaželi kojim se dodatno educiraju i zapošljavaju žene, a vjerujem da ćemo okupiti i zacrtani broj korisnika. U rujnu planiramo započeti aktivnosti svojevrsnim anketiranjem i ispitivanjem potreba na tržištu radne snage, definiranjem 20 osoba koje će proći doškolovanje i potom se zaposliti te detektiranjem 120 starijih osoba s područja općine koje će koristiti njihove usluge. Mi iskreno vjerujemo da ovime činimo pomake u zapošljivosti žena i njihovom osnaživanju za tržište rada općenito, ali i da otvaramo prostor za ljude starije dobi koji će moći koristiti sve dobrobiti naših aktivnosti, čime im namjeravamo olakšati svakodnevicu. Projekt traje godinu i pol i u tom razdoblju ćemo s partnerima učiniti maksimum da se u stvarnosti osjeti razlika u odnosu na stanje koje imamo sada – istaknuo je među ostalim načelnik D. Dania dodajući kako će stečene kvalifikacije nakon doškolovanja polaznicama biti uvedeno u e-radnu knjižicu.

Predstojnik Zavoda za zapošljavanje u Čakovcu istaknuo je kako u njihovoj evidenciji ima nezaposlenih žena s područja općine Nedelišće, kojima će ovaj projekt nesumnjivo biti dobro polazište da poboljšaju svoju svakodnevicu, posebice da prevladaju osjećaj socijalne isključenosti.

- Hrvatski zavod za zapošljavanje je obvezni partner u projektima Zaželi programa i naša dosadašnja iskustva u svim lokalnim samoupravama koje su ga provodile su iznimno dobra. Pored zapošljavanja žena, nailazimo i na odlične reakcije korisnika koji priželjkuju nastavak projekta i u budućnosti. Općina Nedelišće je velika, vidimo dosta potencijala u ovom projektu i radujem se suradnji – istaknuo je N. Hren.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Čakovec potvrdila je dobra iskustva s ovim programom zapošljavanja žena i skrbi o starima i nemoćnima, dodajući da će iz njihove ustanove stizati puna stručna podrška.

- Centar je također obvezni partner u projektu, što je nama i drago jer su naše funkcije podređene tome da pružimo svu potrebnu pomoć kako bi se u domaćinstvima koja trebaju tuđu pomoć te aktivnosti i realizirale. Zahvalni smo na inicijativi i pozivu Općine Nedelišće da budemo partneri, vidimo u tome veliki prostor za opći društveni angažman koji će imati trajne, višestruke dobrobiti. S obzirom da Centar za socijalnu skrb odobrava određene oblike tuđe pomoći i njege, i da njihovih korisnika dakako već ima, to ćemo morati usklađivati s korisnicima usluga u ovome projektu – istaknula je među ostalim A. Bilić.

 

Zajednička fotografijaČlanovi nedelišćanskog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Međimurske županije boravili su u dvodnevnom posjetu i obilasku ratišta podno Velebita - Ljubovo, Gospić, Rizvanuša, Baške Oštarije, Karlobag. U pratnji općinskog načelnika Darka Danije bili su lijepo dočekani u Ljubovu, gdje su s predstavnikom Udruge ratnih veterana 9. Gardijske brigade Vukovi položili vijenac i zapalili svijeće kod spomen obilježja Oluja 95 „Pobjednik“.

U Gospiću su obišli vojarnu 9. gardijske brigade Vukovi, razgledali spomen sobe i ratni put branitelja te položili vijenac i zapalili svijeće kod spomenika. Isto su učinili i u Rizvanuši odajući počast ratnim drugovima kod spomen obilježja Velebitskim junacima. Također, prošli su potom i stazu na prijevoju Takalice prije Baških Oštarija te planinarsku stazu Takalice - Veliki Sadikovac.

 

{cwgallery}

U srijedu 08.07.2020. godine GKP Čakom nastavlja sa podjelom bio spremnika na području Općine Nedelišće u naselju Pušćine.

Molimo građane da budu kod kuće kako bi mogli besplatno preuzeti spremnik za bio otpad.

U slučaju lošeg vremena podjela posuda odgađa se za sljedeći radni dan.

© 2020 Općina Nedelišće